نکات کلیدی آئین دادرسی مدنی (قسمت نهم )
نکته ۸۱: وقتی عملیّات اجرایی شروع میشود، توقّف اجرا میسّر نیست مگر در دو مورد:
۱٫صدور قرار توقّف عملیّات اجرایی از طرف دادگاه نخستین که دستور اجرای حکم را داده است.
۲٫قرار توقّف عملیّات اجرایی را دادگاهی صادر کند که صلاحیّت صدور این قرار را دارد.
نکته ۸۲: فرجامخواهی، اجرای حکم را به تأخیر نمیاندازد اما اگر محکومبه مالی باشد، محکومله باید تأمین بدهد تا حکم اجرا شود واگر محکومله تأمین ندهد، این حکم اجرا نخواهد شد (م ۳۸۶ ق.آ.د.م).
نکته ۸۳: در صورتی که بعد از ابلاغ اجراییه، محکوم علیه فوت کند یا محجور شود، چنانچه مالی تا قبل از زمان فوت یا محجور شدن محکومعلیه توقیف نشده باشد به درخواست محکومله، دادورز میتواند معادل محکومبه از ترکه متوفّی یا اموال محجور، توقیف کند.
نکته ۸۴: در مدّتی که تحریر ترکه یعنی صورتبرداری از اموال متوفّی و تعیین مقدار دیون او در جریان است، عملیّات اجرایی معلّق خواهد ماند.
نکته ۸۵: اگر ظرف سه سال از تاریخ اعلام اولیه محکومعلیه، مشخص شود که وی قادر به اجرای مفاد اجراییه بوده ولی برای فرار از پرداخت محکومبه اموال خود را معرّفی نکرده و در نتیجه اجرای تمام یا قسمتی از اجراییه متعسر گردیده، وی به مجازات ۶۱ روز تا شش ماه حبس محکوم میشود.
نکته ۸۶: حق هر یک از طرفین پرونده اجرایی برای تبدیل مال توقیف شده تا قبل از عملیّات راجع به فروش، محدود به یک بار است.
نکته ۸۷: اموال منقولی که در محل سکونت یا محل کار اختصاصی محکومعلیه باشد، قابل توقیف است مگر اینکه عدم مالکیّت محکومعلیه بر آن ثابت گردد.
نکته ۸۸: سایر اموال منقول که خارج از تصرّف محکومعلیه است، در صورتی قابل توقیف هستند که مالکیّت محکومعلیه بر آنها اثبات گردد.
نکته ۸۹: اموال منقولی که در تصرّف شخص ثالث است در صورتی به عنوان مال محکومعلیه قابل بازداشت است که متصرّف، خود یا دیگری را مالک آن مال معرّفی ننماید.
نکته ۹۰: در صورتی که تعدادی سکه طلا در محل سکونت محکومعلیه و همسر او جهت بازداشت معرّفی شود، سکههای موجود مال مشترک محسوب شده و نیمی از آن قابل بازداشت است.